Teleurgesteld?

Teleurgesteld

Wat je had verwacht, wat je had gehoopt, jammer genoeg blijft het leven je soms teleurstellen. Maar ook de mensen om je heen kunnen je diep teleurstellen.
Toekomstverwachtingen

Iedereen heeft verwachtingen voor de toekomst. Natuurlijk kun je er niet van uitgaan dat die verwachtingen ook uitkomen. Maar dat het in je leven zo vreselijk kan tegenzitten, daar kun je je als je jong bent, geen voorstelling van maken. Het begint al in je jeugd, je ziet een toekomst voor je, die mogelijk voor jou is weggelegd. Je hele leven kan in duigen vallen wanneer er aan dat toekomstbeeld een eind wordt gemaakt. Dat kan komen doordat je van je ouders een studie of baan niet mag gaan accepteren, maar het kan ook komen door een ziekte of een ongeluk. Wanneer er dan ook nog eens totale onbegrip heerst, dan ben je teleurgesteld. Teleurgesteld in je dierbaren en teleurgesteld in het leven.

Kinderen

Als kind, kun je je vreselijk verheugen op een feest, verjaardag of Sinterklaas. Ook kun je als kind teleurgesteld zijn, omdat je juist niet dat cadeautje krijgt, wat je graag zou willen hebben. Je leert hiervan. In het leven kun je niet alles krijgen wat je graag wilt hebben. Ook kun je teleurgesteld zijn in Sinterklaas, want achteraf blijkt de Goede Sint niet eens te bestaan! Ook nu is er weer een leermoment namelijk dat je niet te goedgelovig moet zijn en dat alles niet zo is als het lijkt. Kinderen kunnen ook teleurgesteld zijn in hun ouders. Wanneer ouders gaan scheiden, wanneer een kind erachter komt dat haar vader vreemd is gegaan, wanneer er ruzie wordt gemaakt op de verjaardag van het kind, wanneer het hele feest wordt afgeblazen, of wanneer het kind, voor haar verjaardag een ketting met sterrenbeeld van haar ouders krijgt met het sterrenbeeld Leeuw, terwijl het Tweelingen had moeten zijn. Het wordt nog een beetje erger als de ouders vinden dat het kind er niet over moet zeuren, maar het gewoon moet dragen en dankbaar hoort te zijn. Het kind is nog meer teleurgesteld in de ouders, als blijkt dat ze ermee wordt gepest op school, maar de ouders dit niet oppakken. Kinderen kunnen ook teleurgesteld raken in hun ouders, wanneer er een teken wordt gegeven van misbruik door een oom of iemand anders, en dat de ouders er helemaal niets mee doen, het afdoen met: je hebt ook altijd wel wat..... Ouders kunnen hun kind zover teleurstellen dat het geen vertrouwen meer heeft in de ouders.

Je partner

Je partner kan je ook teleurstellen. Het gevoel van liefde, alles samen delen, een toekomst samen, voor elkaar kiezen, kan ineens helemaal weg zijn. Wanneer de partner je laat vallen, het niet meer voor je opneemt, het hem allemaal om het even is, kun je teleurgesteld raken in zijn liefde voor jou. Een partner die kiest voor de fles, boven jou, is een partner die je hevig teleurstelt, een partner die zijn hobby verkiest boven jou, stelt je teleur een partner die het verkiest om met een ander te praten, terwijl jij hem juist zo nodig hebt, stelt je ook teleur. Je partner kan er ook voor kiezen met een andere vrouw verder te gaan, je partner kan ook jou op de tweede plaats zetten of van je verlangen dat je leuk en aardig doet tegen mensen die jou verfoeien of negeren. Je partner kan je hevig teleurstellen door je te verlaten en niet te willen vechten voor de relatie. Je partner kan je teleurstellen omdat hij liever met zijn vrienden, vriendinnen, familie of kennissen iets doet dan met jou. Teleurstelling in je relatie komt veel voor. Je moet er zelf aan willen werken, maar besef wel dat de liefde van 2 kanten dient te komen. Jij hoeft er niet alleen mee door te gaan, dat moet je samen doen en willen. Heeft je partner het er niet voor over om samen met jou te werken aan je relatie, dan kun je beter stoppen anders wordt de teleurstelling daarna nog groter.

Het leven

Het leven kan je heel erg teleurstellen, je wordt ziek, krijgt een ongeluk, verliest je baan of er is een andere ingrijpende gebeurtenis, die je leven op zijn kop zet. Je had het allemaal graag anders gezien. Alle dingen die je voor je toekomst in petto had ben je nu verloren. Door de dingen die je overkomen, verlies je dingen, verlies je je sociale contacten, kun je niet meer doen, wat je anders wel zo graag had willen doen. Eigenlijk verlies je je leven. Je moet een ander leven gaan leiden. Een leven zonder de dingen en mensen waar je zo van houdt. Zo stelt het leven je ook weer teleur. Maar ook de mensen waar jij om geeft en waarvan je niet had verwacht dat ze dat zouden doen. De mensen stellen je teleur, ze laten je in de steek, begrijpen je niet of negeren je. Anderen vergeten je zelfs nog weleens te vragen hoe je je voelt of hoe het met je gaat. Er zijn zelfs mensen die je niet eens meer zien staan, jij kunt toch niets, of jij bent nu niets meer. Of jij bent de oorzaak van het niet meer op bezoek komen, of de oorzaak van het verwateren van het contact. Het stelt je teleur dat mensen je niet aanvoelen en er geen begrip voor op kunnen brengen.

Teleurstellingen

Teleurstellingen horen bij het leven. Toch kun je wel met heel veel teleurstellingen te maken krijgen, zoveel dat je het leven als één grote teleurstelling gaat zien. Het maakt je verdrietig dat anderen je zo teleurstellen, terwijl jij zo je best hebt gedaan. Terwijl jij de zorgen voor de ander hebt proberen te verlichten, toen het hen zo slecht ging, of dat je toch op bezoek kwam, terwijl je zelf zo ziek was. Mensen zitten nu eenmaal zo in elkaar en zullen alleen maar veranderen als ze zelf met al die teleurstellingen te maken krijgen. Ja, dan is het te laat, want ik ben teleurgesteld, in de mensen, dus verwacht maar niets meer van mij......

Eenzaamheid
Eenzaamheid is een gevoel
Zelfs met veel mensen in je buurt, kun je je eenzaam voelen. Dat komt doordat je het gevoel hebt dat zij niet om je geven. Je voelt je niet verbonden met anderen. Eenzaamheid is een gevoel, geen situatie. Als iemand last heeft van eenzaamheid betekent dat niet automatisch dat hij dagenlang niemand spreekt of ziet.
Verschillende oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je je eenzaam kunt voelen. Soms liggen de oorzaken in de persoon zelf: als je negatief bent ingesteld, het moeilijk vindt contacten te leggen en niet kunt relativeren dan kun je eerder het gevoel van eenzaamheid krijgen dan iemand die niet zo in elkaar steekt. Soms dragen bepaalde omstandigheden bij aan het gevoel. Bijvoorbeeld als je weinig familie hebt en weinig vrienden. Want zo heb je weinig mensen voor hulp en emotionele steun. Ook de buurt waarin je woont kan een rol spelen. Als je in een buurt woont met allemaal mensen die anders zijn dan jij
(bijvoorbeeld met een andere cultuur of geloof), loop je de kans om te vereenzamen.
Weinig geld hebben kan er ook toe bijdragen dat je weinig contact hebt met anderen. Je kunt dan geen verjaardagscadeautje kopen of rondjes geven als je gaat stappen. Je kunt je ook eenzaam voelen als er grote veranderingen in je leven zijn geweest. Misschien ben je van school gewisseld, verhuisd of heeft je vriendje of vriendinnetje het uit gemaakt en heb je verdriet.
Deel je gevoel
Het is altijd goed om gevoelens van eenzaamheid te delen met mensen die je vertrouwt. Als je niemand hebt kun je altijd hulp zoeken. Je hoeft je niet eenzaam te blijven voelen.
Heb je vragen hierover?
Ga naar contact email en maak een afspraak.



Verdriet
Verdriet komt in vele gedaanten. Soms overvalt het je en ben je zomaar verdrietig, soms heeft het een hele duidelijke oorzaak. Het kan sluimeren en knagen of je hart verscheuren. Verdriet kan letterlijk pijn doen. Hangen in een nostalgische bui of huilen bij een zielige film kan daarentegen wel weer lekker zijn.
Verdriet is vaak het gevolg van het verliezen van iets of iemand. Verdriet gaat over, zelfs als je denkt dat het nooit meer goed komt. Als je verdriet een duidelijke oorzaak heeft, zoals rouw, ontslag, een scheiding, of een ruzie, zal het tijd kosten om het te verwerken. In dat geval is verdriet een normale reactie.

Tips om je verdriet te verwerken:

  • Praat met mensen die je vertrouwt
  • Schaam je niet voor je verdriet, iedereen kent het gevoel
  • Probeer je zinnen te verzetten. Ga iets leuks doen
  • Onthoud dat het echt minder zal worden
Wanneer je verdriet niet overgaat of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, kan het zijn dat je depressief bent. Gevoelens van wanhoop en verdriet komen veel voor bij mensen met een depressie. Ga je depressieve klachten te lijf neem contact via e-mail links op het scherm en kleur weer je leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten