Als het tussen je ouders en jou niet zo lekker gaat?

Ouders, familie & gezin

Ruzie


Ruzie tussen jou en je ouders


Misschien hebben jij en je ouders heel andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.
Ruzie tussen je ouders
Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of je minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt. Het kan best wel lastig zijn om er met je ouders over te praten. Bedenk dan dat ouders het heel belangrijk vinden dat het goed gaat met hun kinderen. Vertel waar jij last van hebt zonder je ouders te beschuldigen. Bijvoorbeeld: 'Ik merk dat jullie de laatste tijd veel ruzie maken. Dat zorgt er voor dat ik me zorgen over jullie maak. Ik slaap er ook slechter door'.
Als een gesprek met je ouders niet helpt of als je niet met hun wilt praten, kun je het misschien tegen een vriend of vriendin of iemand op school vertellen. Durf je dat niet of is er niemand die je vertrouwt en voel je je eenzaam? Dan kun je altijd mailen om een afspraak te maken.
Psychische problemen bij familie


Jij bent niet de enige!


Er zijn in Nederland nog 1,2 miljoen anderen die opgroeien in een gezin waar een ouder psychische problemen heeft. Dat heeft vaak grote gevolgen. Misschien durf je nooit vrienden mee naar huis te nemen omdat je niet weet hoe je ouder er aan toe is? Straks heeft je moeder haar medicijnen niet genomen en is ze manisch of is je vader weer in een psychose geraakt en hoort hij stemmen? Het kan zelfs zijn dat je het liefst zo weinig mogelijk thuis bent en veel op straat hangt. Je voelt je thuis niet veilig of op je gemak. Want je ouder gedraagt zich vaak onvoorspelbaar.


Hoe gaat het met jou?


Als je een ouder hebt met psychische problemen, ben je waarschijnlijk vaak bezig met hoe het met je ouder gaat. Maar het is ook belangrijk om stil te staan bij hoe het met jou gaat. Hoe voel jij je? Ben je boos, verdrietig of juist blij? Hoe ga je om met spanningen? Heb je vertrouwen in jezelf en in anderen? Vaak wisselen gevoelens elkaar af. Het ene moment ben je boos op je ouder, het volgende moment heb je spijt van je uitval omdat je weet dat hij of zij er ook niets aan kan doen. Daarna ben je weer boos op jezelf omdat je je schuldig voelt. Deze dubbele gevoelens zijn heel normaal, maar lastig. Misschien zijn je gevoelens minder verwarrend als je bedenkt dat je tegelijkertijd van je ouders kunt houden èn van hun gedrag kunt balen. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je je ouders niet kunt helpen. Daar zijn professionele hulpverleners voor nodig. Gelukkig zijn er verschillende soorten behandelingen voor mensen met psychische problemen.


Zorg goed voor jezelf!


Misschien ben je een optimist, heb je zelfvertrouwen, haal je goede cijfers op school en heb je een aantal goede vrienden of vriendinnen? Heb je een goede band met de ouder die niet ziek is? Dan kan je moeilijke situaties vaak beter aan en heb je niet zo’n last van de ziekte van je ouder. Maar houd je zelf goed in de gaten, ook al denk je misschien vooral aan je ouder(s). Want: een derde van de kinderen van een ouder met een psychische ziekte, krijgt later ook psychische problemen. Soms heeft dat te maken met erfelijkheid. Maar het kan ook te maken hebben met de situatie waarin je opgroeit (of met allebei). In elk geval is het belangrijk dat je er met iemand die je vertrouwt over kunt praten. Je leert dan beter met de situatie om te gaan en je kunt misschien voorkomen dat het bij jou zelf uit de hand loopt. Lees ook veel over de stoornis die je ouder heeft, dan begrijp je beter waardoor de dingen gaan zoals ze gaan en dat jij je niet schuldig hoeft te voelen.


Verlies


Heftige gevoelens


Als iemand is gestorven, is het normaal dat je je daar een tijd lang erg naar door voelt. Iemand verliezen zorgt voor heftige gevoelens van verdriet, angst, boosheid, pijn en misschien ook wel schuldgevoel (had ik maar aardiger gedaan, had ik maar dat nog gezegd). Het is heel erg belangrijk dat je de kans krijgt om je verlies goed te verwerken, in je eigen tempo, op je eigen manier. Sommige mensen worden tijdens zo’n rouwperiode depressief.
Het verlies van een dierbare is een traumatische ervaring die met grote stress gepaard gaat. Er is veel tijd nodig om over zo'n verlies heen te komen. Het is moeilijk om te accepteren wat er is gebeurd. En je moet wennen aan de veranderingen: dat je bijvoorbeeld niet meer ouders of je partner niet iedere dag meer spreekt. Iedereen reageert anders op een sterfgeval: sommigen willen hun gevoelens met anderen delen, maar er zijn ook mensen die geneigd zijn alles op te kroppen. Doe vooral niet of er niets aan de hand is, want je gevoelens niet erkennen is niet goed voor je. Je krijgt er meer stress door en het is niet goed voor je gezondheid. Denk niet dat je je groot moet houden tegenover anderen. Praat er met familie en vrienden over en wees niet bang samen herinneringen op te halen. Hoe pijnlijk dat misschien ook is, het kan ook helpen.
Zorgen voor ouders


Mantelzorg


Iemand doet aan mantelzorg als diegene samenwoont met een ziek gezinslid. Dat kan een ouder, broer of zus zijn, maar ook een ander gezinslid, zoals opa of oma. Is er bij jou thuis iemand geestelijk of lichamelijk gehandicapt? Of heeft iemand een psychische stoornis of een verslaving? Dan wordt er van jou vaak meer verwacht dan in een gezin waar niets aan de hand is. En je hebt meer aan je hoofd. Je maakt je natuurlijk vaak zorgen over de zieke, ontfermt je over de andere familieleden, doet extra taken in huis en misschien heb je wel last van vermoeidheid en concentratieproblemen. Samen met vrienden wat leuks doen, schiet er dan al snel bij in.


Positieve en negatief


Voor je ouders zorgen, is iets wat kinderen eigenlijk niet zouden hoeven te doen. Het hoort niet bij kind zijn. Het positieve van zorgen voor je ouder is dat je eerder zelfstandig bent en al heel jong veel dingen kunt opknappen. Je weet bijvoorbeeld precies hoe de wasmachine werkt en waar je de goedkoopste boodschappen kunt halen. Dat is handig voor later, maar je zou als kind eigenlijk niet met zulke volwassen dingen bezig hoeven te zijn. Het kan zijn dat je hier wel last van hebt of krijgt. Misschien krijg je problemen in je persoonlijke ontwikkeling.


Zorg ook goed voor je zelf!


Bovendien: vergeet niet dat je zelf ook zorg nodig hebt. Want wie doet er een arm om je heen als je zelf verdriet hebt? Wie stelt je gerust als je piekert over wat je   moet gaan doen? Wees niet bang daar aandacht voor te vragen. Als dat niet bij je ouders kan, probeer dan iemand anders te zoeken waar je bij terecht kunt. Lucht af en toe je hart bij iemand die je vertrouwt en blijf vooral ook de dingen doen die jij leuk vindt. Als je het niet meer trekt, kun je altijd aan de bel trekken bij anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Heb je behoefte om te praten maak een vrijblijvend afspraak via de e-mail.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten