Geweld?

Intimidatie
Een serieuze zaak


Een ander woord voor intimidatie is bangmakerij, maar dat klinkt haast alsof het gaat om iemand voor de grap aan het schrikken maken. Maar intimidatie is een serieuze zaak. Voorbeelden van intimidatie zijn pesten en seksuele intimidatie. Pesten is meestal nog wel duidelijk aan te tonen, maar met seksuele intimidatie is dat lastiger. Het betekent dat iemand je op intieme plekken aanraakt of iets vervelends zegt dat met seks te maken heeft. Maar als iemand dat doet, is het niet automatisch seksuele intimidatie. Volgens de wet is iemand die jou voor het grapje in je billen knijpt, niet fout bezig. Wel als diegene dat doet met een seksuele bedoeling. Er zijn vormen van seksuele intimidatie die altijd ongewenst of zelfs strafbaar zijn. Bijvoorbeeld als je wordt begluurd in de kleedkamer of je bent aangerand of verkracht. Je kunt dan aangifte doen bij de politie.
Intimidatie is lastig te bewijzen. Wat voor de een intimidatie is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. En bovendien kan het op hele subtiele manieren gebeuren. Doe jij zelf wel eens dingen waar een ander zich ongemakkelijk door voelt? Vraag jezelf dan eens af waarom je dat doet. Maak je misbruik van de machtspositie die je hebt? Of vind je dat die ander er maar tegen moet kunnen? Als je zelf last hebt van intimidatie, dan is het goed om te laten weten dat je er niet van gediend bent. Ook al is een tik op je billen ‘grappig’ bedoeld. Niet alle grapjes zijn grappig. Als je het moeilijk vindt er iets van te zeggen, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Als je door de intimidatie niet meer over straat durft of gaat spijbelen, dan is het goed om professionele hulp te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld leren assertief te worden. En vaak helpt je hart luchten al een heel stuk!
Heb je vragen hierover e-mail en lucht je hart!


Agressie


Als jij agressief wordt
Als je boos bent of gefrustreerd omdat dingen niet gaan zoals jij wilt, dan kun je agressief worden. Meestal kan je je beheersen en zakt het gevoel weer weg. Maar andere keren ga je hard schreeuwen, met deuren slaan of andere mensen pijn doen. Als tot tien tellen niet helpt, dan kun je iets gaan doen waar je veel energie voor nodig hebt: hardlopen, dansen of voetballen. Zo word je vanzelf weer rustiger. Het grote voordeel is dat je dan niets kapot hebt gemaakt en niemand pijn hebt gedaan. Anders zou je je daar schuldig over voelen en dat is geen prettig gevoel.
Als jij last hebt van iemand met een kort lontje
Als jij degene bent die last heeft van iemand met een kort lontje, dan maakt het nogal een verschil of dat één keer gebeurt of vaker achter elkaar. Als iemand tijdens het uitgaan boos op je wordt omdat je per ongeluk zijn drankje hebt omgegooid, dan kan je dat nog wel naast je neerleggen. Het beste kun je die persoon negeren. Als jij agressief terugdoet, dan kan het snel uit de hand lopen.
Maar als je regelmatig te maken hebt met iemand die agressief is, dan beïnvloedt dit jouw leven behoorlijk. Stel dat je op straat steeds wordt lastiggevallen door een groep hangjongeren. Dan durf je misschien niet meer de kortste route naar de bushalte te lopen. Of wat als je ouders je uitschelden of slaan? Dan is het niet zo vreemd dat je je anders gaat gedragen. Je wordt misschien bang, ook voor andere mensen of andere situaties. Of je gaat agressief terug doen. Heb je te maken met agressief gedrag van jezelf of van anderen en wil je daar iets mee dan kun je contact opnemen.

Eerwraak


Eer gaat de hele familie aan


Eer is een ingewikkeld begrip en het gaat de hele familie aan. Je kunt het een beetje vergelijken met trots. Eigenlijk kunnen alleen de vrouwen of meisjes de eer in gevaar brengen, doordat ze zich bijvoorbeeld niet netjes gedragen. Alleen de mannen of jongens in de familie kunnen de eer weer herstellen. Vaak genoeg worden hier gewelddadige middelen voor gebruikt. Je wordt als meisje bijvoorbeeld tegen je zin in uitgehuwelijkt. Of je wordt verbannen, verminkt, mishandeld of in het ergste geval gedood door een familielid. Dit heet dan eerwraak.
Wat kun je doen als je gevaar loopt?
Als je iets hebt gedaan waardoor je de eer van je familie hebt aangetast, dan loop je in sommige gevallen gevaar. Als je je bedreigd voelt of je hebt het gevoel dat je familie gaat proberen de eer te herstellen op een gewelddadige manier, dan moet je op tijd om hulp vragen. In Nederland wordt eergerelateerd geweld niet goedgekeurd en je kunt dus professionele bescherming krijgen. Neem contact op

Wat kun je doen als je geen eerwraak wilt uitvoeren?
Je zal er vaak niet zelf vrijwillig voor kiezen om eerwraak uit te voeren. Meestal worden eerwraakplegers aangewezen door bijvoorbeeld hun eigen vader of oom. Je komt dan onder grote sociale drukt te staan. Als mogelijke eerwraakpleger kun je als je eenmaal bent aangewezen door de familie overspoeld worden door allerlei emoties zoals trots, angst, twijfels, schaamte en onmacht. Het is door de druk van de omgeving moeilijk om onder deze opdracht uit te komen.
Wil je echt geen geweld gebruiken, zoek dan iemand in de omgeving waarmee je kunt praten. Dit kan een familielid zijn of iemand vanuit de moskee. Je kunt ook naar de vertrouwenspersoon op school of je opleiding, de huisarts of naar het maatschappelijk werk bij jou in de buurt. Misschien is er een manier om de eer te redden zonder dat hier geweld voor nodig is. Samen kunnen jullie dan voorzichtig de familie hierop voorbereiden.
Heb je niemand in je omgeving of wil je hier eerst anoniem met iemand over praten dan kun je altijd contact  opnemen.


Mishandeling Ouders/Verzorgers

Verschillende soorten mishandeling
Kinderen opvoeden, is niet altijd makkelijk en natuurlijk maken ouders wel eens fouten. Maar als er veel verkeerd gaat in de manier waarop ze met je omgaan, dan is dat kindermishandeling. En dat is niet alleen slaan, schoppen en knijpen. Als je vaak wordt uitgescholden, gekleineerd of voor gek gezet door je ouders, dan is dat psychisch geweld. Seksueel geweld is het als je ouders je dwingen tot seks, seksuele handelingen of ernaar kijken. Je kunt ook verwaarloosd worden. Dan doen je ouders niet de dingen die goed voor jou zijn. Ook als je ouders vaak heel erge ruzie maken is dit kindermishandeling. Dit kan heel eng zijn en spanningen in het gezin geven. Vaak komen verschillende vormen van kindermishandeling naast elkaar voor.
Het is nooit jouw schuld!

De meeste ouders die hun kinderen mishandelen hebben zelf heel veel problemen, waardoor ze geen aandacht voor hun kinderen hebben of waardoor ze op een heel foute manier reageren. Of ze hebben nooit geleerd op een goede manier met kinderen om te gaan en voor ze te zorgen. Denk in elk geval nooit dat het je eigen schuld is. Ook als je iets verkeerd hebt gedaan, is kindermishandeling niet terecht. Het is goed om met iemand te praten over de manier waarop je ouders met je omgaan. Want het heeft vaak gevolgen voor hoe je je voelt en gedraagt. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Je kunt je somber of depressief voelen, schrikachtig zijn of weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld hebben. Je kunt je ook juist agressiever voelen of je hebt moeite je op school te concentreren.

Het is extra moeilijk om hulp te zoeken als je mishandeld wordt door je ouders. Je wilt loyaal zijn en het zijn toch je ouders. Maar voor jezelf is het wel heel belangrijk om dit te doen. Als je even met iemand contact wil hebben kun je ons altijd e-mailen of je kunt een chat afspraak maken

Mishandeling in Relatie


Grenzen stellen

In elke relatie moet je uitvinden wat je zelf wilt en waar je grenzen liggen. Sommige stellen die een relatie hebben (gehad), heeft wel eens meegemaakt dat hun partner iets deed waar zij niet blij mee waren. Misschien moest je seksuele dingen doen die jij eigenlijk niet wilde of werd je geslagen, geschopt of geduwd. Het kan ook dat jullie elkaar uitschelden tijdens ruzies. Of misschien is je partner zo jaloers dat je nergens alleen heen mag en je altijd moet laten weten waar je was en met wie.
Het is niet gezond als twee mensen zo met elkaar omgaan. Je kunt er buikpijn of hoofdpijn van krijgen, of je durft niet meer een nieuwe relatie te beginnen. Als je je zorgen maakt over de relatie die je hebt of je zit nog steeds met dingen die in een vorige relatie gebeurden, praat daar dan over met iemand die je vertrouwt. Ook als jij degene was die geweld heeft gebruikt tegen je partner of als jij zo jaloers en bezitterig was. Er zit vaak meer achter zulk gedrag. Misschien kan je niet goed met moeilijke situaties omgaan en word je daardoor agressief? Je kunt wel leren dat in de toekomst anders te doen. Maar het begint met erover praten. Soms is het moeilijk te bedenken met wie dit zou kunnen: met een goede vriend of vriendin? Met iemand uit je familie of een vertrouwenspersoon op school? Of met de huisarts. Je mag ook altijd contact opnemen via de e-mail.

Pesten
Pesten is verkeerd

Wat het verschil is tussen plagen en pesten, is voor iedereen anders. Maar schelden, iemand buitensluiten of slaan, dat is zeker geen plagen meer. En steeds dezelfde persoon in de groep voor gek zetten kun jij heel grappig vinden, maar let er eens op of die ander het wel leuk vindt. Doe het niet omdat de anderen erom moeten lachen en je denkt dat zij je dan stoer en leuk vinden. Want voor hetzelfde geld durft niemand er iets van te zeggen omdat ze bang zijn dat jij hen dan gaat pesten.
Wat kun je doen als je gepest wordt
Ben je zelf altijd het mikpunt, bedenk dan dat de pesters zelf vaak juist onzeker zijn. Soms helpt het om ze te negeren. Dan laat je zien dat het je niets doet en is het niet meer leuk om jou te pesten. Dit klinkt heel gemakkelijk maar is het vaak niet.
Als dit allemaal niet lukt en je wordt heel stil en verdrietig of juist boos en agressief door dat pesten, dan is het goed om er met iemand over te praten. Het is niet de bedoeling dat je met buikpijn naar de sportclub of met hoofdpijn naar school/werk gaat. Houd het niet voor jezelf en schaam je er niet voor. Als jij gepest wordt, dan zullen mensen dat echt wel serieus nemen. Is er niemand die je in vertrouwen kunt of durft nemen, dan kun je altijd met een afspraak maken via e-mail.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten