Op zoek naar je Identiteit?


Identiteit

Anders dan anderen

Jij bent een individu en alleen daarom al anders dan anderen. Dat anders-zijn wordt bepaald door hoe je eruit ziet en meer nog: hoe je je gedraagt, denkt en voelt. Identiteit is dus een heel breed begrip en iedereen vult het anders in. Het bestaat uit twee delen. Het persoonlijke niveau (daar waar je zelf iets over te zeggen hebt) en dat van de groep met wie je iets deelt (een gezin, klasgenoten, vrienden of het land waar je woont).

Belangrijk

Mensen vinden het belangrijk om een identiteit te hebben: je kunt je ermee onderscheiden van anderen en het geeft je zekerheid: je weet wie je bent. Dat geeft rust. Geruststellende gedachte: je identiteit kan zelfs nog veranderen op je tachtigste. Je hebt al een identiteit als je geboren wordt. Je karakter zit al in je genen en ook wáár je wieg staat, drukt een stempel op wie je bent. Maar vaak verandert en groeit je identiteit, door verwachtingen van anderen en door je eigen ervaringen en beslissingen. In sommige culturen krijg je alle ruimte om je eigen identiteit te vormen. In andere culturen ligt dat iets ingewikkelder. Daar hoor je zoveel mogelijk te zijn zoals je familie.

In Nederland mogen de meesten hun eigen persoonlijkheid bepalen. Vooral in de puberteit kijkt niemand er vreemd van op dat je ineens een andere smaak krijgt of heel anders gaat denken over het leven of wat er om je heen gebeurt. Vaak houd je wel rekening met reacties van anderen: je vrienden, ouders, leraren of de mensen op straat. Het liefst wil je natuurlijk dat iedereen respect voor je heeft. Of vind jij het juist leuk om te choqueren?

Problemen met je identiteit

Er zijn mensen die problemen hebben met hun identiteit. Misschien moesten ze zich van hun ouders anders gedragen dan ze zelf zouden willen. Of misschien voelen ze zich niet thuis in de religie waarin ze zijn opgevoed. Het kan ook dat je als jongen op jongens valt terwijl je al weet dat je familie daar niet blij mee zal zijn. Dan kan het prettig zijn om hier eens met iemand over te praten.

Persoonlijke ontwikkeling

Ontwikkelen door ervaring

ls je de kans krijgt uit te zoeken en te proberen wat je leuk vindt en wat bij je past, dan is dat goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Zo kun je je losmaken van bijvoorbeeld je ouders of de omgeving waar je bent geboren en opgegroeid. Het gaat om nieuwe ervaringen opdoen: zowel positief als negatief. Want het leven bestaat niet uit alleen maar leuke dingen. Juist als je kunt omgaan met tegenvallers, krijg je een sterke persoonlijkheid. Maar wat als je aan de lopende band dingen meemaakt waar je heel erg verdrietig of somber van wordt? Dan kan er iets mis gaan in je persoonlijke ontwikkeling. Dat is niet alleen vervelend op dát moment, het heeft ook invloed op hoe je de rest van je leven zult doen, denken en voelen.

Daarom is het belangrijk dat je bij iemand kunt aankloppen als je tegen problemen aanloopt.

Religie

Geloof als houvast

Voor veel gelovigen is hun religie een leidraad in het leven. Het biedt ze houvast. Zolang ze zich aan de voorschriften houden, zijn ze gerustgesteld. Zo leiden ze een goed leven. Maar wat nu als je anders denkt dan wat er in het heilige boek (zoals de Koran en de Bijbel) staat of wat er in de kerk of moskee wordt gezegd? Dan kan je je schuldig gaan voelen. Helemaal als daardoor je familie of vrienden vinden dat je geen goede gelovige (meer) bent.

Als geloofsregels lastig zijn

Al die regels kunnen ook lastig zijn. Soms zijn ze moeilijk om vol te houden. En misschien ben je het er ook wel niet mee eens. Misschien wil jij juist die dingen doen die volgens je geloof verboden zijn. Zoals seks voor het huwelijk, alcohol drinken en varkensvlees eten. Misschien heb jij wel helemaal geen zin om te vasten en wil je af en toe gewoon even flink vloeken. Als je daar telkens tegen moet vechten óf het stiekem doet, dan kan je daar erg ongelukkig van worden. Helemaal omdat je het moeilijk kunt delen met je ouders of vrienden die vaak hetzelfde geloof hebben.

Als je de weg kwijt bent en niet meer weet hoe je die terug kunt vinden, dan is het goed om met iemand te praten. Vooral iemand die jou en je familie niet kent zodat je niet bang hoeft te zijn dat jouw verhalen worden doorverteld. Dat kan iemand zijn die je al kent en je kan ook altijd met via contact je vragen stellen.

Wie ben ik
Uitvinden wie je bent
Mocht jij als kind zelf weten wat je aantrok naar school? Of bepaalden je ouders dat? Had jij vroeger al een mening over hoe je je haar wilde? Sommigen weten al op jonge leeftijd wat ze willen en wat niet. Bij anderen komt dat wat later. De één kopieert z’n ouders, de ander doet of vindt juist precies het tegenovergestelde. Het helpt je allebei uitvinden wie je bent. Niet dat het een makkelijke vraag is... En misschien weet je het antwoord op je tachtigste nóg niet. Bovendien: wie je bent, kan veranderen.

Eerlijk zijn tegen jezelf

Als je erachter wilt komen wie je bent, zul je moeten beginnen met eerlijk tegen jezelf te zijn. Durf jij uit te komen voor je mening en ideeën? Als je dat kunt, dan kun je op een voor jou gezonde en fijne manier je eigen ‘ik’ vormen. Soms kan die ‘ik’ je in de problemen brengen. Misschien vind je het jammer dat je anders bent dan je vrienden? Zij drinken bijvoorbeeld alcohol of roken. Jij vindt dat maar niks, maar bent ook bang dat je er straks niet meer bij hoort.

Toch is het belangrijk dat je voor je eigen ‘ik’ durft uit te komen. Als je dat niet doet, kan je ontevreden over jezelf worden. Je kunt gaan twijfelen over wie je eigenlijk bent. Dit kan zo erg worden dat je in de knel raakt met jezelf. Je bent dan je identiteit kwijt.

Je kunt hier het beste met iemand over praten. Lukt dat niet met vrienden of andere mensen die je vertrouwt, dan kun je altijd contact opnemen. Je moet er in elk geval niet mee blijven zitten neem daarom contact op via de e-mail.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten